Probiyotik Nedir?
Probiyotikler, özellikle sindirim sisteminiz için faydalı olan canlı bakteri ve mayalardır. Bunları genellikle hastalıklara neden olan mikroplar olarak düşünürüz. Ama vücudunuz hem iyi hem de kötü bakteri ile doludur. Probiyotikler, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı oldukları için genellikle “iyi” veya “yardımcı” bakteri olarak adlandırılır. Probiyotikleri takviyelerde ve yoğurt gibi bazı yiyeceklerde bulabilirsiniz.
Probiyotikler Nasıl Çalışırlar?
Araştırmacılar, probiyotiklerin tam olarak nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyorlar. Sizi sağlıklı tutabilecekleri yollardan bazıları:
Vücudunuzdaki “iyi” bakterileri kaybettiğinizde, örneğin antibiyotik aldıktan sonra, probiyotikler onları değiştirmeye yardımcı olabilir.
Vücudunuzun olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamak için “iyi” ve “kötü” bakterilerinizi dengelemeye yardımcı olabilirler.
Probiyotik Türleri
Birçok bakteri türü probiyotik olarak sınıflandırılır. Hepsinin farklı faydaları var, ancak çoğu iki gruptan geliyor. Size en iyi hangisinin yardımcı olabileceğini doktorunuza sorun.
Lactobacillus: Bu en yaygın probiyotik olabilir. Yoğurtta ve diğer fermente yiyeceklerde bulacağınız şey budur. Farklı türler ishale yardımcı olabilir ve sütteki şeker olan laktozu sindiremeyen kişilere yardımcı olabilir.
Bifidobacterium: Bazı süt ürünlerinde bulabilirsiniz. İrritabl bağırsak sendromu ( IBS ) ve diğer bazı durumların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hksigorta.com’dan yaptıracağınız Ankara özel sağlık sigortası ile yaşamınızı daha konforlu hale getirebilirsiniz.
Probiyotikler bağırsak hareketini kontrol eden sinirleri etkileyerek yiyeceklerin bağırsaklarınıza gönderilmesine yardımcı olur. Bunların dışında aşağıdakiler konusunda da etkilidir.
- Huzursuz bağırsak sendromu
- İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD)
- Bulaşıcı ishal (virüsler, bakteriler veya parazitlerin neden olduğu)
- Antibiyotiklerin neden olduğu ishal
Vücudunuzun diğer bölgelerindeki problemler için faydalı olduklarını gösteren bazı araştırmalar da var. Örneğin, bazı insanlar yardım ettiklerini söylüyor:
- Egzama gibi cilt rahatsızlıkları
- İdrar ve vajina sağlığı
- Alerjileri ve soğuk algınlığını önlemek
- Ağız sağlığı
Genel olarak, probiyotik yiyecekler ve takviyelerin çoğu insan için güvenli olduğu düşünülse de, bağışıklık sistemi sorunları veya diğer ciddi sağlık sorunları olan bazı kişiler bunları almamalıdır. Bazı durumlarda, hafif yan etkiler, almaya başladıktan sonraki ilk birkaç gün mide rahatsızlığı, ishal, gaz ve şişkinliği içerebilir. Ayrıca alerjik reaksiyonları tetikleyebilirler. Bunları almayı bırakın ve sorun yaşarsanız doktorunuzla konuşun.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN