Organ Bağışı Nedir?

Organ Bağışı Nedir?

Organ bağışı gönüllülük esasına dayalı olan bir sistemdir. Ülkemizde yaşanan tüm beyin ölümleri tek bir merkez tarafından takip edilir ve beyin ölümü gerçekleşmiş olan kişilerin yakınları ile görüşülerek onay verilmesi talep edilir. Bu istem oldukça zor olmasına karşın uzman doktorlar tarafından hastanın birinci derecedeki yakınına gerekli olan bilgiler verildikten sonra onay alınması halinde kadavradan alınan sağlam organlar başka bir hastaya nakledilir. Amaç ise organ eksikliği yaşayan diğer hastanın hayati fonksiyonlarını yeniden kazanarak yaşama tutulmasını sağlamaktır. Bazı kişilerin ise henüz hayattayken organ bağışı yaptıkları bilinir. Dolayısıyla bu durumun tespit edilmesi halinde nakil merkezi hemen harekete geçerek naklin gerçekleşmesini sağlar. 

İlginizi Çekebilir : Ankara Özel Sağlık Sigortası

Bir insan sağlığında organlarını bağışlayabilir ya da beyin ölümü gerçekleştikten sonra birinci derece yakınları bu durumu onaylayabilir. Böyle durumda organların biri ya da tamamı bağışta bulunulabilir. Ancak organ bağışı yapan kişinin tek başına karar verebilmesi için mutlaka 18 yaşından büyük olması gerekir. Organlarını bağışlamak isteyen kişiler bir sağlık ocağı ya da devlet hastanesine başvurabilir. Burada kendilerine verilecek olan formu doldurduktan sonra organ bağışçısı olduklarına dair kendilerine kart verilir ve bu bilgi Sağlık Bakanlığının sistemine kayıt olmuş olur. Bu bilgiye bakanlık yetkilileri haricinde kimse ulaşamaz. Ancak organ bağışı kartının, tek başına bir hükmü yoktur. Kişinin bağışçı olması ve bağış kartını yanında taşıması, organ naklini gerçekleştirmeye yeterli değildir. Kişinin beyin ölümünden sonra yetkililer sistem üzerinden kişinin bağışçı olup olmadığını sorgular. Eğer kişi bağışçı ise, kartın varlığına bakılmaksızın doku ve organlar, diğer hastaların hayatını kurtarmak üzere kişinin ailesinden talep edilir. Ailenin kararı, bağışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin kesin hükmüdür.

Organ bağışının önemi

Organ bağışı söz konusu olduğunda bazılarının bunun dinen sakıncasının olduğu düşünülerek fikirden vazgeçilmesi mümkün olacaktır. Ülkemizde organ bağışlarının sayısının az olmasının en önemli nedenlerinin başında da bu düşünce gelmektedir.

Organ nakli yalnızca beyin ölümü gerçekleşmiş olan bir hastadan yapılmaz. Günümüzde canlıdan canlıya organ naklide mümkündür. En çok organ nakli ise böbrek ve ciğerlerdir. Bu operasyonlar ise genellikle aile içerisinde yapılır.

12 Aralık 2019
625 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al