Mide Bulantısı Nedir?

Mide bulantısı, genellikle kusmadan önce gelen rahatsızlıktır. Kusma, mide içeriğinin ağız yoluyla zorla veya istemsiz boşaltılmasıdır.
Bulantı ve kusma hastalık değildir, ancak aşağıdakiler gibi birçok durumun belirtileri olabilir:
- Deniz tutması
- Gebeliğin erken evreleri
- İlaçlar
- Şiddetli ağrı
- Duygusal stres
- Safrakesesi rahatsızlığı
- Gıda zehirlenmesi
- Enfeksiyonlar
- Aşırı yeme
- Belirli kokulara tepki
- Kalp krizi
- Sarsıntı veya beyin hasarı
- Beyin tümörü
- Ülser
- Bazı kanser türleri
- Psikolojik hastalıklar
- Aşırı miktarda alkol
- Bağırsak tıkanıklığı
- Apandisit
Kusmanın nedenleri yaşa göre farklılık gösterir. Çocuklar için, viral bir enfeksiyon, gıda zehirlenmesi, süt alerjisi, araç tutması, aşırı yeme veya beslenme, öksürme veya tıkanmış bağırsaklar ve yüksek ateşi olan hastalıklardan dolayı kusma sık görülür.
Bulantı veya kusmanın zamanlaması nedeni gösterebilir. Yemekten kısa bir süre sonra ortaya çıktığında, mide bulantısı veya kusmaya gıda zehirlenmesi, gastrit, ülser neden olabilir. Yemekten bir ila sekiz saat sonra mide bulantısı veya kusma gıda zehirlenmesine işaret edebilir.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Kusma Zararlı mı?
Kusma genellikle zararsızdır, ancak ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bulantı veya kusma ile sonuçlanabilecek bazı ciddi durumlara örnek olarak sarsıntı, menenjit, bağırsak tıkanıklığı, apandisit ve beyin tümörleri dahildir.
Yetişkinlerin susuz kalma riski düşüktür, çünkü dehidrasyon semptomlarını tespit edebilirler. Ancak küçük çocukların, özellikle de ishalleri varsa, susuz kalma riski yüksektir, çünkü genellikle dehidrasyon semptomlarını bilmezler. Hasta çocuklara bakan yetişkinlerin dehidrasyon belirtilerinin farkında olması gerekir: kuru dudaklar ve ağız, çökük gözler ve hızlı nefes alma veya nabız.
Hamilelikte tekrarlayan kusma, annenin kendi veya doğmamış çocuğunun hayatını tehlikeye atabilecek sıvı ve mineral dengesizlikleri geliştirebileceği hiperemezis gravidarum adı verilen ciddi bir duruma yol açabilir.
Aşağıdaki durumları yaşayan birisinin mutlaka doktora görünmesinde fayda vardır.
- Bulantı birkaç günden uzun sürerse veya hamile kalma olasılığı varsa,
- Evde tedavi işe yaramıyorsa,
- Bir günden fazla süren kusma ve ishal varsa.
- İshal ve ateş varsa veya çocuk 4–6 saat idrara çıkmadıysa
- 6 yaşından büyük bir çocuğun kusması bir gün sürerse, kusma ile birlikte ishal 24 saatten fazla sürerse doktora götürmekte fayda vardır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN