Gömülü Yirmilik Dişler
Gömülü yirmi yaş dişleri, ağzın arka kısmında normal olarak ortaya çıkmak veya gelişmek için yeterli alana sahip olmayan üçüncü azı dişleridir.
Yirmi yaş dişleri çıkan son yetişkin dişlerdir. Çoğu insanın ağzının arkasında dört arzı dişi vardır. Bunların ikisi üstte, ikisi alttadır.
Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya, diğer dişlerde hasara ve diş problemlerine neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmi yaş dişleri belirgin veya ani sorunlara neden olmayabilir. Ancak temizlenmesi zor olduğu için diş çürümesine ve diş eti hastalığına diğer dişlere göre daha yatkın olabilirler.
Ağrıya veya diğer diş komplikasyonlarına neden olan gömülü yirmi yaş dişleri genellikle çekilir. Bazı diş hekimleri ve ağız cerrahları, gelecekteki sorunları önlemek için semptomlara neden olmayan gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmesini de önerir.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları 2021
Gömülü Yirmilik Yaş Dişlerinin Belirtileri
Gömülü yirmi yaş dişleri her zaman semptomlara neden olmaz. Gömülü bir yirmilik diş enfekte olup, diğer dişlere zarar verdiğinde veya başka diş sorunlarına neden olduğunda, aşağıdaki belirtilerden veya semptomlardan bazılarını yaşayabilirsiniz:
- Kırmızı veya şiş diş etleri
- Hassas veya kanayan diş etleri
- Çene ağrısı
- Çene çevresinde şişlik
- Ağız kokusu
- Ağzınızda hoş olmayan bir tat
- Ağzınızı açmada zorluk
Gömülü bir yirmilik dişle ilişkili olabilecek son azı dişinizin arkasındaki bölgede semptomlar yaşarsanız diş hekiminize görünmeniz sağlıklı olacaktır.
Yirmi yaş dişleri genellikle 17-25 yaşları arasında çıkar. Bazı kişilerde sorunsuz çıkan yirmi yaş dişleri ikinci azı dişlerinin arkasında diğer dişlerle aynı hizadadır.
Gömülü bir yirmilik diş kısmen ortaya çıkabilir veya hiç çıkmaz. Kısmen veya tamamen gömülü olsun, diş şunları yapabilir:
Bir sonraki dişe doğru açılı büyür.
Ağzın arkasına doğru bir açıyla büyür.
Sanki yirmilik diş çene kemiğinin içinde “yatarmış” gibi diğer dişlere dik açıyla çıkar.
Diğer dişler gibi yukarı veya aşağı doğru çıkar, ancak çene kemiği içinde sıkışıp kalır
Gömülü yirmi yaş dişleri ağızda çeşitli sorunlara neden olabilir:
Yirmilik diş ikinci büyük azı dişine bastırırsa, ikinci azı dişine zarar verebilir veya o bölgede enfeksiyon riskini artırabilir. Bu basınç aynı zamanda diğer dişlerde çapraşıklık sorunlarına da neden olabilir veya diğer dişleri düzeltmek için ortodontik tedavi gerektirebilir.
Kısmen gömülü yirmi yaş dişleri, diğer dişlere göre daha yüksek çürük riski altındadır. Bunun nedeni muhtemelen yirmi yaş dişlerinin temizlenmesinin daha zor olması, yiyeceklerin ve bakterilerin diş eti ile sıkışmasıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN