Gebelik Diyabeti Nedir?
Gestasyonel diyabet olarak da adlandırılan gebelik diyabeti , hamilelik sırasında yüksek kan şekeri seviyeleridir. Normalde vücut insülin üretir ve onu kan şekerini düzenlemek için etkili bir şekilde kullanır. Diyabette bu sistem bozulur. Gebelik diyabeti, hastalığın gebelikte ilk kez teşhis edilmesiyle diğer diyabet türlerinden ayrılmaktadır. Gebelik diyabeti genellikle doğumdan hemen sonra kaybolur, ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet riskini artırır.
Dünya çapında, gebelik diyabetinin gebeliklerin % 7 ila % 10’unda meydana geldiği tahmin edilmektedir. Hamile kadınların yaklaşık % 6 ila % 9’u gebelik diyabeti yaşar. Bu oranlar, obezite salgını ile el ele, son yıllarda daha da yükselmiştir.
Gebelik Diyabeti Belirtileri
Bazen gebelik diyabeti belirtileri belirgindir. Bununla birlikte, gestasyonel diyabetli birçok gebe kadın yalnızca hafif semptomlar yaşarken, bazıları hiçbir semptom algılamaz. Bu nedenle, genellikle sessiz olan bu hastalığı yakalamak için rutin doğum öncesi bakım sırasında rutin tarama yapılır.
Gestasyonel diyabetin sık rastlanan belirtileri şunlardır:
- Bulanık görme
- Yorgunluk
- Sık idrara çıkma
- Artan susuzluk
- Mide bulantısı
- Vajinal, mesane ve cilt enfeksiyonları
Gebelik Diyabeti Teşhisi
Gebelik diyabeti genellikle hamileliğin orta noktasından sonra (20 hafta veya daha sonra) başlar. Durumun belirtileri hem idrarda hem de kanda tespit edilebilir. Doğum öncesi idrar taramalarında şeker ortaya çıktığında, daha fazla test yapılması gerekebilir. Ek olarak, tüm hastalar doğum öncesi bakım sırasında bu komplikasyon için rutin olarak taranır. Gebelik diyabeti için yüksek risk altındaki hastalar, hastalığı erken yakalamak için özellikle gebeliğin erken dönemlerinde test edilebilir.
İlginizi çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Gestasyonel diyabet için risk faktörleri şunları içerir:
- İleri anne yaşı
- Hamilelikte aşırı kilo alımı
- Büyük bir bebek sahibi olma öyküsü
- Ailede diyabet öyküsü
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Aşırı kilo veya obezite
- Polikistik over sendromu
Gebelik diyabeti testi genellikle hamileyken yaklaşık beş ila altı aylıkken yapılır.
Genellikle, önce glikoz yükleme testi veya (GCT) olarak bilinen bir glikoz tarama testi yapılır. Size 50 gr şeker içeren şekerli bir içecek verilir ve vücudunuzun zamanla glikozu ne kadar iyi işlediğini görmek için bir saat sonra kanınız alınır. Tarama testi pozitifse, gebelik diyabetine sahip olduğunuz anlamına gelmez, ancak risk altında olduğunuz anlamına gelir. Böylece, glikoz tolerans testi olarak da adlandırılan bir glikoz tolerans testi yapılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN