Diyabetik Nöropati Nedir?

Diyabetik Nöropati Nedir?

Diyabetik nöropati, diyabetiniz varsa ortaya çıkabilecek bir tür sinir hasarıdır. Yüksek kan şekeri vücudunuzdaki sinirlere zarar verebilir. Diyabetik nöropati en çok bacaklarınızdaki ve ayaklarınızdaki sinirlere zarar verir.

Etkilenen sinirlere bağlı olarak, diyabetik nöropati semptomları bacaklarınızdaki ve ayaklarınızdaki ağrı ve uyuşmadan sindirim sisteminiz, idrar yolu, kan damarları ve kalbinizle ilgili sorunlara kadar değişebilir. Bazı kişilerin hafif semptomları vardır. Ancak diğerleri için diyabetik nöropati oldukça ağrılı ve sakatlayıcı olabilir.

Diyabetik nöropati, diyabetli kişilerin% 50 kadarını etkileyebilen ciddi bir diyabet komplikasyonudur. Ancak sürekli kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı ile diyabetik nöropatiyi sık sık önleyebilir veya ilerlemesini yavaşlatabilirsiniz.

Dört ana tip diyabetik nöropati vardır. Bir tipte veya birden fazla nöropatiye sahip olabilirsiniz.

Belirtileriniz, sahip olduğunuz türe ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olacaktır. Genellikle semptomlar yavaş yavaş gelişir. Ciddi sinir hasarı oluşana kadar hiçbir şeyin yanlış olduğunu fark etmeyebilirsiniz.

Nöropati Çeşitleri:

Periferik nöropati : Bu tip nöropati, distal simetrik periferik nöropati olarak da adlandırılabilir. En yaygın diyabetik nöropati türüdür. Önce ayakları ve bacakları, ardından elleri ve kolları etkiler. Periferik nöropatinin belirti ve semptomları genellikle geceleri daha kötüdür ve şunları içerebilir:

  • Uyuşma veya ağrı veya sıcaklık değişikliklerini hissetme yeteneğinin azalması
  • Karıncalanma veya yanma hissi
  • Keskin ağrılar veya kramplar
  • Dokunmaya karşı artan hassasiyet – bazı insanlar için bir çarşafın ağırlığı bile ağrılı olabilir
  • Ülser, enfeksiyon, kemik ve eklem ağrısı gibi ciddi ayak sorunları

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Teklifi Ankara

Otonom Nöropati: Otonom sinir sistemi kalbinizi, mesanenizi, midenizi, bağırsaklarımızı, cinsel organlarınızı ve gözlerinizi kontrol eder. Diyabet, bu alanların herhangi birindeki sinirleri etkileyerek muhtemelen şunlara neden olabilir:

  • Kan şekeri seviyelerinin düşük olduğuna dair farkındalık eksikliği
  • Mesane veya bağırsak problemleri
  • Yavaş mide boşalması (gastroparezi), bulantı, kusma ve iştah kaybına neden olur
  • Gözlerinizin aydınlıktan karanlığa alışma şeklindeki değişiklikler
  • Azalan cinsel tepki

Proksimal Nöropati: Bu tip nöropati – diyabetik amyotrofi olarak da adlandırılır – genellikle uyluk, kalça, kalça veya bacaklardaki sinirleri etkiler. Ayrıca karın ve göğüs bölgesini de etkileyebilir. Semptomlar genellikle vücudun bir tarafındadır, ancak diğer tarafa da yayılabilir. Sahip olabilirsiniz:

Mononöropati : İki tür mononöropati vardır. Kraniyal ve periferik. Mononöropati, belirli bir sinire verilen hasarı ifade eder.   

28 Şubat 2021
206 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al