Çocukların Zeka Gelişimini Destekleyen Öneriler

Çocukların Zeka Gelişimini Destekleyen Öneriler

Ailenizde güçlü genlere sahip olabilirsiniz ve genlerinizden dolayı da çocuklarınızın zekâ gelişimlerinin daha iyi olacağı bir görüşünüz olabilir. Lakin buna güvenmemelisiniz. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki çocukların zekâlarının gelişiminde yalnızca genler rol oynamıyor. Bununla birlikte anne ve babanın da çocuklarına ve çevrelerine tüm davranış ve bakış açısı çocuğun zeka düzeyini etkiliyor. Bu nedenle bu çocuk yetiştirirken oldukça dikkatli davranmak zorundasınız.

Zekâ dünyaya gelen her insanda anne ve babanın genlerinden tutun da çevresel etkenlere varıncaya kadar beyinsel bir aktiviteyi oluşturuyor. Yani genetikte zekânız güçlü olsa da bunu dışarıya çıkarabilmeniz bir anlamda zekanın köreltilmemesi önemli. Özellikle de çocuklarda 2 ve 3 yaş aralığı oldukça önemli. Dolayısıyla bu zamanın en doğru bir şekilde kullanılması gerekiyor. Bu dönemde yapılabilecek çevresel etkenler çocuğun gelişimini doğrudan destekliyor. Yeni doğan bir bebek için konuşursak öğrenme içgüdüsel olarak hemen başlar. Bu yüzden uzmanlar bebeklerinizin doğumundan itibaren onunla konuşmayı ve ona öğretici tavırlar sergilemeyi önerirler. Aşağıda çocuğunuzun zekâsının daha da geliştirilmesi açısından önemli olacak birkaç başlığa değindir.

Çocuk doğmadan önleminizi alın

Gebelik sürecinde beslenmenize dikkat etmek durumundasınız çünkü bu durum bebeğin bedensel ve de zihinsel zekâsı için önemlidir. Sadece annenin hamileliğinde değil hamile kalmadan öncesinde de buna dikkat etmesi gerekir. Özellikle de bazı vitamin eksiklikleri bebeğin beden ve zekâ konusunda gelişimine doğrudan etki eder. Mesela folik asit’i burada örnek olarak gösterebiliriz. Folik asit azlığında bebeğin beyin yapısında ve de omuriliğinde bozukluklar olabilir bunun için folik asit kullanması önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Gebelik sürecini sağlıklı geçirin

Gebeliğiniz süresince kendi sağlığınıza ne kadar dikkat ederseniz bebeğinizin sağlığını da o kadar korumuş olursunuz. Bebeğe giden kan akımı sizin yapacağınız egzersizden geçecektir bunu unutmamalısınız. Bu yüzden gebelik döneminde egzersizlere önem verilir.

Aerobik egzersiz beyin gelişimini uyarır ve öğrenme yeteneğimizi geliştirir. Araştırmalar ayrıca egzersizin çocukların okulda dikkatlerini toplamasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Serbest oyun, daha iyi öğrenmeyi, hafızayı ve serebral korteksin büyümesini destekler. Aynı zamanda dil gelişimini, uzaysal zekayı, karşı-olgusal akıl yürütmeyi ve matematiksel becerileri geliştirir.

16 Temmuz 2021
192 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al