Boy Uzunluğu Genetik mi, Değil mi?
İnsanlar farklı uzunluğa sahiptir. Genetik ise kısa mı yoksa uzun mu olacağınızı belirlemede kilit bir rol oynar.
Bir insan doğup büyüdüğünde otomatik olarak ailesinden biriyle aynı boyda olması gerekmez. Çünkü tıbbi durumlar, hormonal eksiklikler ve daha fazlası, sizin ne kadar uzun olduğunuza katkıda bulunur.
İnsan Boyunun Genetiği
Genetik, ne kadar uzun olacağına katkıda bulunan önemli faktörler arasındadır. Genel bir kural olarak, boyunuz, ebeveynlerinizin ne kadar uzun olduğuna bağlı olarak tahmin edilebilir. Uzun veya kısaysa, kendi boyunuzun, iki ebeveyniniz arasındaki ortalama boylara göre bir yerde sona ereceğini söyleyebiliriz. Genler, bir kişinin boyunun tek belirleyicisi değildir. Bazı durumlarda çocuk ebeveynlerinden ve diğer akrabalarından çok daha uzun olabilir. Ya da belki çok daha kısa olabilir.
Bu tür temel farklılıklar, boyunuza katkıda bulunan genleriniz dışındaki diğer faktörlerle açıklanabilir. Genetiğin yanı sıra, özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde bir kişinin boyunu belirleyebilecek dikkate alınması gereken başka faktörler de vardır.
Beslenme
Daha fazla sebze yemek sizi otomatik olarak daha uzun yapmazken, büyüme yıllarınızda yeterli beslenme, boyunuz da dahil olmak üzere insani gelişim için kritik öneme sahiptir. Besleyici yiyeceklere dayalı bir diyet, genlerinizin dikte edebileceği uzunluğa kadar büyümenizi sağlayabilir. Kötü bir beslenme ise ebeveynlerinize kıyasla daha kısa boylu olmanıza neden olabilir.
Sağlıklı Yiyeceklere Erişim
Sağlıklı beslenmek tüm aileler için o kadar kolay değildir. Kötü sosyoekonomik statüye sahip çocuklar, yeterli sağlık hizmetlerine yetersiz erişimin yanı sıra beslenmeye erişim riski altında olabilir. Bu da kısa olmaya katkıda bulunabilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Cinsiyet
Ergenlik dönüm noktalarındaki farklılıklar nedeniyle erkeklerin kızlardan daha yavaş büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Genel olarak, yetişkin erkekler yetişkin kadınlara kıyasla ortalama 14 santimetre daha uzun olabilir.
Hormonlar
Ergenlik döneminde, vücut büyümesini düzenlemek için hormonlar gereklidir. Bunlar arasında tiroid hormonları, büyüme hormonları, testosteron ve östrojen gibi seks hormonları bulunur. Bu hormonlardaki herhangi bir anormallik, toplam boyunuzun yanı sıra büyümeyi de etkileyebilir. Düşük tiroid veya hipofiz bezi bozuklukları gelişen çocuklar ailelerine kıyasla ortalamadan daha kısa boylu olabilirler.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN