Bebek Karnınızda Nasıl Yaşıyor?
Normal sağlıklı bir insanın hayatını devam ettirebilmesi için yiyip içmesi, nefes alması gerekiyor ancak siz bunu yaparken karnınızdaki bebeğinizin bunu yapmasının imkanı yoktur. Onun sisteminde sizin gibi yemek ve sizin gibi nefes almak yoktur. O tüm bunları yapabilmesi için ancak dünyaya gelmesi gerekiyor. Peki, merak ediyorsunuz bebeğim bunları yapamadığı halde karnımda nasıl yaşıyor. O zaman açıklayalım bebeğinizin beslenmesi ve gelişmesi için gerekli olan besin ve de oksijeni yalnızca iki organdan alır o da göbek kordonu ve sondur. Hekimler göbek kordonu ve son için ek organ derler çünkü bular geçici organlardır ve doğumdan sonra hiçbir işe de yaramazlar. Bu iki organ ancak birbirlerini tamamlarlar fakat ikisinin de vücuttaki görevi farklıdır. Sonun görevi bebeğiniz için gerekli olan oksijeni ve besini annenin kanından almaktır göbek kordonu ise bunları bebeğe taşır
Son yani tıbbi anlamda plasenta Latince’ de pasta anlamına gelir. Yapısına baktığınız da süngere benzeyen bir pasta görünümündedir. Sonun isterseniz nasıl oluştuğuna bir bakalım. Yumurta yuva yaptığında sanki küçük bir dalın kökleriyle etrafa uzandığındaki hali gibidir. Anne karnındaki bu lifler yumurtanın gelişmesiyle görevlidir. İlk başlarda az miktardadır ancak zaman içerisinde daha da çoğalmaya başlayacaktır. İlk başta görevi yumurtayı beslemektir ancak sonrasında embriyonun gelişmesinde de etkisini fazla sürdüremez. Burada yumurta kendisine bir merkez kurar ve bu merkezin adına son denilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Şimdi bu demek oluyor ki embriyo kanı ile anne kanı son buluyor ancak hiçbir şekilde birbirine karışmıyorlar. Bebeğinizin kanı lifin içinde annenin kanı ise lifin dışında dolaşıyor. Bunu neden anlattım derseniz anneler aslında kendi kanlarıyla bebeğin kanının birleştiğini ve bebeklerinin bu şekilde beslendiğini düşünürler. Son adeta bir filtre gibidir. Oksijenin yanı sıra sindirilmiş olan maddeleri de bebeğe taşır.
Son yani plasenta bir işletme gibi çalışır annenin aldığı fazla besini de depolar ve zamanı gelince kullanır.
Göbek Kordonu
Bebeğiniz liflerle rahme tutunur son ise cenine göbek kordonu ile. Son aldığı tüm besin ve oksijeni göbek kordonuna iletir ve kordonda onu bebeğe taşır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN