Ağız Sağlığı Tüm Vücudu Nasıl Etkiler?

Ağız Sağlığı Tüm Vücudu Nasıl Etkiler?

Ağız, vücudun sindirim ve solunum yollarına açılan kapısıdır bu nedenle ağız sağlığını korumayı gerekli kılar.

Ağzın zararsız bakterilere sahip olması normaldir ve tükürük doğal olarak mevcut olan az miktarda zararlı bakteriyle savaşabilir. Ancak ağız hijyeni eksikliği, hormonal değişiklikler, tükürük eksikliği ve genetik bozukluklar, ağızda hastalığa neden olan zararlı bakterilerin gelişmesine yol açabilir.

Bu zararlı bakteriler, dişler üzerinde biriken ve diş etlerini enfekte eden plak oluşturur. Kontrol edilmeden bırakıldığında, ağzınızda dişeti iltihabı veya daha ciddi bir diş eti enfeksiyonu gelişebilir.

Diş eti enfeksiyonları, bakterilerin diş etleri yoluyla kan dolaşımına girmesine, plak oluşturmasına ve kanın pıhtılaşmasına izin verir. Kan pıhtıları kan akışını kısıtlayabilir ve kalp krizi veya felce neden olabilir.

Ayrıca özel sağlık sigortası yaptırmanız durumunda ve içerisine diş paketi dahil edildiğinde özel hastanelerden faydalanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Ağız Enfeksiyonu Çeşitleri

Endokardit: Kalp kapakçıklarınızın ve odalarındaki iç zarının enfeksiyonudur.  Ağzınız gibi vücudunuzun başka bir bölümünden gelen bakteriler, mantarlar veya diğer mikroplar kan dolaşımınız yoluyla yayıldığında ve kalpte hasar görmüş bölgelere bağlandığında ortaya çıkar.

Kardiyovasküler Hastalık: Kalp veya kan damarlarını içeren, bazen plak birikiminin kalınlaşması ve genellikle kalp krizi veya felce yol açan arter duvarlarının sertleşmesi nedeniyle oluşan bir hastalık sınıfıdır.

Gebelik ve Doğum Komplikasyonları: Diş etlerinin iltihaplanması, kan dolaşımına geçen bir dizi doku yıkıcı olayı tetikleyebilir ve erken doğum ve düşüklere neden olabilir.

Pnömoni: Diş eti enfeksiyonu ile ilişkili oral patojenlerin varlığının, bir hastanın mevcut solunum hastalığı geliştirme veya artma riskini artırdığı bilinmektedir.

Hafıza Kaybı:  Enfekte diş etleri, bakterilerin kan dolaşımına girmesine ve beyne yayılmasına, iltihaplanmaya ve Alzheimer hastalığına neden olan toksik proteinlerin üretimine neden olabilir.

Zayıflamış Bağışıklık Sistemi: Diş etlerindeki aşırı zararlı bakteriler, diş etlerinin mikrobiyal topluluğunda ciddi bir dengesizlik yaratabilir. Bu da bağışıklık sistemini zayıflatır ve yaşam beklentisinin kısalmasına neden olur.

Diş eti enfeksiyonu ilerlerse, dişler gevşeyip düşebilir veya ciddi ağrıya neden olabilir. Dişler kaybedildiğinde bu, ağız sağlığının genel sağlık üzerindeki etkisini daha da artırır. 

18 Kasım 2020
504 kez görüntülendi
Etiketler:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al