Açıklanamayan Kilo Kaybı Nedir?

Açıklanamayan kilo kaybı kalıcı ise altta yatan bir tıbbi bozukluğun işareti olabilir. Açıklanamayan kilo kaybının tıbbi bir sorun haline geldiği nokta kesin değildir. Ancak birçok doktor, özellikle yaşlı bir yetişkinseniz, altı aydan bir yıla kadar kilonuzun yüzde 5’inden fazlasını kaybederseniz, tıbbi bir değerlendirme yapılması gerektiği konusunda hemfikir.
Örneğin, 72 kilogram olan bir kişide % 5 kilo kaybı 3.6 kilogramdır. 90 kilogram olan birisinde bu 4,5 kilogram. Kilonuz, kalori alımınız, aktivite seviyeniz, genel sağlığınız, yaşınız, besin emiliminiz ve ekonomik ve sosyal faktörlerden etkilenir.
Açıklanamayan kilo kaybının tıbbi ve tıbbi olmayan birçok nedeni vardır. Çoğu zaman, bazı şeylerin kombinasyonu, sağlığınızda genel bir düşüşe ve buna bağlı bir kilo kaybına neden olur.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ücretleri Ankara
Açıklanamayan Kilo Kaybının Olası Nedenleri
- Addison hastalığı
- Kanser
- Çölyak hastalığı
- Diyet veya iştahta değişiklikler
- Koku duyusunda değişiklikler
- Tat duyusunda değişiklikler
- KOAH
- Crohn hastalığı
- Demans
- Diş problemleri
- Depresyon
- Şeker hastalığı
- Kalp yetmezliği
- HIV / AIDS
- Hiperkalsemi
- Hipertiroidi
- İlaçlar
- Parkinson hastalığı
- Ülser
- Madde bağımlılığı
- Tüberküloz
- Ülseratif kolit
Doktorunuz kilo kaybına neyin sebep olduğunu belirlemek için öncelikli olarak fiziksel muayene gerçekleştirecektir. İlk başta bir öykü, fiziksel muayene ve temel laboratuvar testlerini içerecektir. Gizli kanserleri aramak için görüntüleme taramaları, o yönde başka ipuçları olmadıkça genellikle yararlı değildir.
Bazen, temel değerlendirme olumsuz ise, bir ila altı ay kadar dikkatli beklemek makul bir sonraki adımdır. Daha fazla kilo kaybını önlemek veya kaybettiğiniz kiloları geri kazanmak için özel bir diyete ihtiyacınız olabilir.
Diyet ve Kilo Kaybı
Engellenemeyen kilo kaybının nedenlerinden biri de diyet programları olabilir. Bazı kişiler kendilerince ve kulaktan duyma bilgilerle hareket ederek diyet programlarını uygulamaya çalışırlar. Oysaki diyet kişiye özel bir durumdur ve bir diyete başlamadan önce mutlaka diyetisyenle görüşmek ve onun telkinleri ve hazırlamış olduğu program çerçevesinde gitmek gerekir. Yanlış diyetler bazen aşırı derece de kilo verilmesine neden olabildiği gibi bazen de aşırı derece de kilo alımın neden olabilir. Bunun için diyet programının dikkatli seçilmesi gerekir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN